KÖZLEKEDÉS ÉS BIZTONSÁG

Balesetmentes közlekedés létkérdés!

Személyes biztonságunkat nem szavatolja jelenleg semmi az utakon. Naponta találkozunk felelőtlen és alkalmatlan emberekkel. Ahhoz, hogy változást érjünk el, Önmagunkkal kell kezdenünk.

  Available courses

  1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól

  1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól

  A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele, hogy a közlekedési szabályokat mindenki megtartsa és számíthasson arra, hogy azokat mások is megtartják. Emellett szükséges az is, hogy a közlekedés résztvevői előzékenyek és türelmesek legyenek egymással szemben.


  Gyalogos és kerékpáros közlekedési ismeretek

  Gyalogos és kerékpáros közlekedési ismeretek

  Ebben a kurzusban összegyűjtöttük a legfontosabb gyalogos és kerékpáros közlekedési sza­bályokat, amelyeket egy általános iskolás korú gyermeknek mindenképpen ismernie kell.  A sza­bályokon túl olyan közlekedési helyzeteket is bemutatunk, amelyek mindennaposak a kerékpárral közlekedők számára.


  Rakomány rögzítése és a közlekedési balesetek kapcsolata

  Rakomány rögzítése és a közlekedési balesetek kapcsolata

  Európában az áruk továbbításának közel 70%-át közúton, gépjárművekkel végzik.

  A különböző nemzeti baleseti statisztikák a rakomány elmozdulásából, helytelen rögzítéséből származó baleseteket általában nem tartalmazzák. Így főképpen az egyes balesetek szakértői vizsgálataiból lehet következtetni arra, hogy a tehergépkocsi balesetek mintegy 25 %- ban játszik a rakomány rögzítése és elhelyezése meghatározó szerepet.


  A „B” járműkategóriás gépjármű műszaki és üzemeltetési ismeretei

  A „B” járműkategóriás gépjármű műszaki és üzemeltetési ismeretei

  A Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiadott „B” kategóriára vonatkozó útmutató  a gépkocsi felépítéséről, a motorok működéséről és segédberendezéseikről, a villamos- és erőátviteli berendezésekről, a futóműről, a gépkocsi kormányzásáról, a fékberendezésekről, a gépkocsik üzemeltetéséről és a vezetést segítő rendszerekről.   Európai legjobb gyakorlatra vonatkozó iránymutatása rakományok rögzítéséhez a közúti szállításban

  Európai legjobb gyakorlatra vonatkozó iránymutatása rakományok rögzítéséhez a közúti szállításban

  Becslések szerint a teherautókat érintő balesetek akár 25%-a is a rakomány nem megfelelő rögzítésére vezethető vissza. Rakományrögzítésre vonatkozó előírások számos tagállamban léteznek, de gyakran különböznek tartalmukban és tematikájukban, ezért a nemzetközi szállítók számára nagyon nehéz feladat tudomást szerezni arról, hogy a rakomány rögzítésére mely minimális követelmények vonatkoznak egy konkrét határon átnyúló szállítás esetében.