• BALESETMENTESEN KÖZLEKEDNI

    A közlekedésünk egy közösségi feladat, amely szabályok mentén zajlik. 

    A balesetek elkerülése kizárólag azon múlik, hogy képesek vagyunk-e felfedezni a szabálytalankodókat, az agressziót vagy a többi fenyegető veszélyt. 

    Kizárólag a saját tudásunk határozza meg, hogy mit teszünk egy helyzetben. 

    Ehhez ad segítséget a GLOBAL TRAFFIC SUPPORT® és a SAFETY EYE™ eszközcsomag, valamint ez a portál.

Felvehető kurzusok

Kurzuskép SAFETY EYE™ - Általános leírás
SAFETY EYE™ - Felhasználói kézikönyv

A kurzus a közlekedés-támogató rendszer alapjairól tájékoztat.

Könnyebben válik megérthetővé, hogy milyen helyzetekben van szükség a megoldásra, milyen pontosan meghatározható feladatokat képes elvégezni és milyen előnyökkel jár a platform használata.

A kurzus elvégzésével képes leszel Önállóan felépíteni a személyes közlekedési védelmedet.

Vállalkozás esetében képes lesz Önállóan létrehozni a saját flotta menedzsmentjét, valamint készen fog állni arra, hogy a hatékony járműüzemeltetéshez egy valós idejű rendszert használjon.

Kurzuskép 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól
Közlekedési szabályok

A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele, hogy a közlekedési szabályokat mindenki megtartsa és számíthasson arra, hogy azokat mások is megtartják. Emellett szükséges az is, hogy a közlekedés résztvevői előzékenyek és türelmesek legyenek egymással szemben.


Kurzuskép Gyalogos és kerékpáros közlekedési ismeretek
Közlekedési szabályok

Ebben a kurzusban összegyűjtöttük a legfontosabb gyalogos és kerékpáros közlekedési sza­bályokat, amelyeket egy általános iskolás korú gyermeknek mindenképpen ismernie kell.  A sza­bályokon túl olyan közlekedési helyzeteket is bemutatunk, amelyek mindennaposak a kerékpárral közlekedők számára.


Kurzuskép Rakomány rögzítése és a közlekedési balesetek kapcsolata
Gyakorlati közlekedési ismeretek

Európában az áruk továbbításának közel 70%-át közúton, gépjárművekkel végzik.

A különböző nemzeti baleseti statisztikák a rakomány elmozdulásából, helytelen rögzítéséből származó baleseteket általában nem tartalmazzák. Így főképpen az egyes balesetek szakértői vizsgálataiból lehet következtetni arra, hogy a tehergépkocsi balesetek mintegy 25 %- ban játszik a rakomány rögzítése és elhelyezése meghatározó szerepet.


Kurzuskép A „B” járműkategóriás gépjármű műszaki és üzemeltetési ismeretei
Gyakorlati közlekedési ismeretek

A Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiadott „B” kategóriára vonatkozó útmutató  a gépkocsi felépítéséről, a motorok működéséről és segédberendezéseikről, a villamos- és erőátviteli berendezésekről, a futóműről, a gépkocsi kormányzásáról, a fékberendezésekről, a gépkocsik üzemeltetéséről és a vezetést segítő rendszerekről. Kurzuskép Európai legjobb gyakorlatra vonatkozó iránymutatása rakományok rögzítéséhez a közúti szállításban
Gyakorlati közlekedési ismeretek

Becslések szerint a teherautókat érintő balesetek akár 25%-a is a rakomány nem megfelelő rögzítésére vezethető vissza. Rakományrögzítésre vonatkozó előírások számos tagállamban léteznek, de gyakran különböznek tartalmukban és tematikájukban, ezért a nemzetközi szállítók számára nagyon nehéz feladat tudomást szerezni arról, hogy a rakomány rögzítésére mely minimális követelmények vonatkoznak egy konkrét határon átnyúló szállítás esetében.


Kurzuskép Üzemanyag fogyasztás csökkentése
Vezetéstechnika

Mi kell ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki a járművekből és a legalacsonyabb fogyasztással közlekedjünk?

Sok esetben arra hivatkozunk, hogy a környezet, vagy a jármű adottságai és a forgalom tehet arról, hogy nem fogyaszt jól egy-egy jármű. Azonban a gyakorlati tapasztalat az, hogy legtöbben nem is ismerik a járművek által elérhető optimális fogyasztást.

Hogyan lehet ez ellen tenni? Sokan azt állítják, hogy különböző trükkökkel. Azonban valójában pusztán annyi elegendő, ha pontosan ismerjük az összefüggéseket.